Resveratrol adalah sejenis plolyphenol yang
dipanggil phytoalexin, merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh
tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebt terhadap penyakit. Ia
dihasilkan daripada tindakbalas tumbuhan tersebut terhadap jankgkita
kulat, tekanan, kecederaan akibat dirosakkan haiwan, sinar UV, cuaca
ekstrem dan sebagainya.
Tumbuhan yang menggunakan pestisid dan herbisid biasanya tiada
atau kurang menghasilkan bahan ini kerana mereka dilindungi oleh racun
perosak tersebut.
Tumbuhan yang paling banyak menghasilkan resveratrol adalah anggur, raspberi dan kacang.
Menurut American Cancer Institute, rasveratrol adalah antioksidan
yang sangat berkuasa. Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni
sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.
Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistry
and Molecular Biology, New York Medical COllege, resevratrol menjadikan
proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif.
Menurut American Cancer Institute, meminum sumber resveratrol setiap hari menurunkan risiko kanser prostat. Malah meminumnuya sekali seminggu boleh menurunkan risiko kanser prostat sebanyak 60%.
Anggur muscadine adalah anggur yang paling tinggi nilai
resveratrolnya. Ikatan kimia dalam anggur muscadine ini jauh berbeza
dari anggur2 jenis lain, yang mana ia kaya dengan anthocyanins, yang
mempunyai antioksidan yang tinggi dan menunjukkan beberapa kesan
antitumor, termasuk menghalang sintesis DNA dalam kanser payudara dan
perkembangan saluran daran dalam sesetengah tumor, termasuk enzim
perebak tumor.
Menurut Department of Patholody, Northwestern University Feinberg
School of Medicine membantutkan perkembangan CCR6-mediated migration
pada sel yang rosak dalam kes diabetes.
Resevratrol juga terkenal sebagai ejen anti penuaan.
Dalam kajian oleh Douglas Mental Health University Institute, McGill
University, resevratrol melindungi kulit serta melambatkan kesan penuaan
kulit dan lain2 kesan penuaan pada kulit.
Resevratrol juga berperanan dalam meningkatkan tahap ‘kolesterol baik’ dan melindungi dari kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung.
Masyarakat di Barat mengambil wain merah untuk mendapatkan sumber
resevratrol, namun kajian terbaru menunjukkan kesan alkohol pada wain
boleh memberi kesan kepada golongan tertentu.
Jadi sebagai alternatif yang selamat dan halal, untuk resveratrol
ini, Shaklee telah mengeluarkan produk yang sangat bagus, VIVIX yang
mana:-
- Satu sudu teh Vivix mengandungi resveratrol yang bersamaan dengan 100 gelas wain merah (jangan minum wain, haram!)
- 2500 kajian yang diterbitkan terhadap bahan2 yang digunakan dalam Vivix
- Vivix adalah 10 kali lebih power dari resveratrol semata-mata
Siapa yang patut mengambil Vivix?
- Warga emas
- Mereka yang mempunyai risiko kanser
- Mereka yang dikatakan ada keturunan kanser
- Mereka yang menghidap diabetes jenis 1
- Mereka yang ingin menjaga kecantikan kulit
- Mereka yang tua sebelum masanya
- Merekayang tinggi kolesterol dalam darah
- Mereka yang berisiko sakit jantung
***jangan ambil Vivix sekiranya anda sedang menjalani rawatan kimoterapi
Amalkanlah Vivix untuk kesihatan unggul. Hadiahkan satu kepada ibu
dan satu kepada ayah… Pastinya pemberian yang lebih disukai oleh mereka
No comments:
Post a Comment